lauantai 4. kesäkuuta 2011

Hannalle, uudelle ylioppilaalle


Kävin tänään Hannan ylioppilasjuhlissa. Tutustuin Hannaan muutama vuosi sitten isoskoulutuksessa ja sen jälkeen olimme muutamalla yhteisellä riparillakin. Noista tilaisuuksista minulla on monia mukavia muistoja.
Arvostin paljon sitä, että Hanna kutsui minut ylioppilasjuhliinsa. Sellainen kunnia joskus suodaan nuoriso- tai rippikoulupapille. Oli hienoa nähdä millainen nuori nainen Hannasta on tullut. Juhlissa ei tullut sopivaa hetkeä, jossa olisin voinut pitää puheen, joten pidän sen tässä virtuaalisesti:
Onnea, Hanna, siitä, että sinulla on tänään ensimmäisen kerran päässäsi ylioppilaslakki. Se kertoo siitä, että olet saanut valmiiksi ison urakan, ylioppilastutkinnon.
Tällaisena päivänä on tapana antaa elämänohjeita tulevaisuutta varten. Postasin eilen Facebookiin linkin blogikirjoitukseen, jossa monia vuosia saattohoidossa työskennellyt sairaanhoitaja kertoo, mitä ihmiset kuolinvuoteellaan katuvat. Sinulla, joka olet nuori, on vielä mahdollisuus ottaa oppia vanhusten katumuksesta ja sen vuoksi käänsin ne sinulle viideksi elämänohjeeksi.
1. Tunne itsesi ja luota itseesi. Sinä itse tiedät parhaiten mikä sinulle sopii, mitä ajattelet ja tunnet.
2. Älä tee liikaa töitä. Vietä aikaa perheen ja muiden läheisten ihmisten kanssa.
3. Ilmaise tunteesi. Älä patoa niitä sisällesi.
4. Pidä yhteyttä ystäviisi. Ole itse aktiivinen pitämään yhteyttä, älä ainoastaan jää odottamaan toisten yhteydenottoja. Ystävät ovat tärkeitä elämän varaventtiilejä.
5. Anna itsellesi lupa olla onnellinen. On helppoa huolehtia toisten onnesta ja unohtaa itsensä. Tee asioita, joista sinä itse tulet aidosti iloiseksi.
Älä tee näistä elämänohjeista itsellesi pakkopaitaa, vaan pysähdy joskus miettimään onko joku niistä tarpeellinen. Toivotan sinulle onnea ja iloa, menestystä ja Jumalan siunausta elämäsi matkalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti